Dnes je 19.6.2024, a pokud se jmenujete Leoš, blahopřejeme Vám k svátku.

Kontextový obrázek - medovina

Lubomír Skřivánek

Březské 10, 594 53 Osová Bitýška
telefon +420 566 538 160
skrivanek@medovina-med.cz
medovina@medovina-med.cz
www.medovina-med.cz

IČ: 114 72 235 - Registrován
v živnostenském rejstříku
Číslo provozovny: CZ 6639

TOPlist

Výroba medoviny

Medovina je alkoholický nápoj vzniklý kvašením vysoce cukernatého medného roztoku. Je určena pro konzumenty starší osmnácti let.
Výrobní postup je obdobný jako u zpracování vína, časově i technologicky však náročnější. Medovina je vždy sladší než běžné víno, musí dosahovat minimálně 40 g/litr zbytkových cukrů. Objem alkoholu musí být nejméně 10 %.
Horní hranice objemu alkoholu není v podstatě stanovena. Zpravidla se u přírodně vykvašeného nápoje pohybuje do 15 %. Chuť může být upravena pomocí bylinných a kořenných výluhů nebo i přidáním ovocných šťáv. Barvu je možné podle potravinářského zákona upravit karamelem. Stálá kvalita naší medoviny je dodržena na základě podrobně vypracovaného systému HACCP.

foto příprava medného roztoku

foto kvasírna s fermentačními nádobami

Při výrobě naší medoviny ctíme tyto zásady a původní výrobní postupy:

  • med pro výrobu vykupujeme pouze od českých producentů registrovaných v Českém svazu včelařů, kteří působí v oblasti Českomoravské vrchoviny
  • medný roztok připravujeme studenou cestou, nevaříme jej, čímž jsou zachovány zdraví prospěšné látky nektarového medu (pyly, silice, enzymy a stopové prvky)
  • naše medovina obsahuje pouze líh vzniklý přirozeným kvašením medného roztoku, obsah lihu není uměle zvyšován dolihováním
  • do medoviny nepřidáváme žádné chemické stabilizační ani konzervační látky
  • výrobní cyklus je minimálně jeden rok
  • medovina je vyrobena z květových nektarových medů, je jemně zabarvena karamelem
  • při balení používáme lahve z čirého skla, zákazník může ihned ohodnotit čirost a jiskru nápoje
  • pro zachování chuťových vlastností medovinu před stáčením do lahví nefiltrujeme, případná jemná usazenina může být způsobena reziduálním množstvím neaktivních kvasinek a není na závadu

Ve výjimečném případě medovina může obsahovat i stopové množství živých kvasinek a při vyšší teplotě může dojít k druhotnému kvašení. Z tohoto důvodu doporučujeme skladovat naše výrobky při teplotě 8-12 °C.
V dnešní moderní době zdravé výživy se medovina jako nanejvýš přírodní produkt opět dostává na výsluní zájmu spotřebitelů. Nebojte se i Vy ochutnat a vybrat si druh naší medoviny, který bude vaší představě a chuti vyhovovat nejvíce.

foto plnění a uzavírání lahví

foto etiketovací stroj